DŮLEŽITÉ INFORMACE – STATUS STUDENTA

Kdy zaniká status studenta?

Z pohledu školy:

  • Ukončení SŠ přestáváte být studentem den po úspěšném vykonání maturitní zkoušky v řádném termínu, pokud nevykonáte zkoušku nebo její část v řádném termínu, přestáváte být studentem 30. června.
  • Ukončení VOŠ přestáváte být studentem den následující po úspěšném vykonání absolutoria. Pokud jste absolutorium nevykonali úspěšně v řádném termínu, byli jste vyloučeni ze zkoušky, neomluvili jste se nebo omluva nebyla uznána, u 3 letých vzdělávacích programů přestáváte být studentem 30. 6., u 3,5 letých programů 31. 1.
  • Ukončení VŠ přestáváte být studentem dnem vykonání státní zkoušky nebo její poslední části.
  • Nesplnění požadavků VŠ vyplývajících ze studijního programu – řídí se studijním a zkušebním řádem
  • Zanechání studia VŠ, SŠ nebo VOŠ – ztrácíte status studenta dnem, kdy bylo doručeno písemné prohlášení o zanechání studia, u SŠ i VOŠ může jít o pozdější datum, které je uvedeno v písemném prohlášení
  • Vyloučení ze studia VŠ (za podvodné jednání při přijímání ke studiu a disciplinární přestupky) – studentem přestáváte být dnem, kdy rozhodnutí o vyloučení ze studia nabylo právní moci
  • Vyloučení ze studia SŠ – pokud 5 vyučovacích dnů chybíte bez řádné omluvy (týká se studentů s ukončenou povinnou školní docházkou), vyzve ředitel vás nebo zákonného zástupce k doložení důvodu, jestliže do 10 dnů od doručení nenastoupíte nebo nedodáte omluvu, dle zákona jste posledním dnem lhůty zanechali studia
  • Vyloučení ze studia VOŠ – pokud 20 vyučovacích dní chybíte bez řádné omluvy, vyzve vás ředitel písemně k doložení důvodu, pokud do 3 týdnů od doručení výzvy nenastoupíte nebo nedodáte omluvu, má se za to, že posledním dnem lhůty zanecháváte studia
  • Přerušením studia – za podmínek daných předpisy VŠ (studijní a zkušební řád) můžete studium i opakovaně přerušit, po dobu přerušení nejste studentem. Opětovným zápisem do studia se studentem opět stáváte, při splnění podmínky do 26 let věku.

Z pohledu zákona o státní sociální podpoře a ZP:

  • Dosažením 26. roku věku
  • Úspěšným absolvováním školy – za absolventy SŠ a VOŠ hradí pojištění stát do konce prázdnin (31.8.), u VOŠ s 3,5letým programem a absolutoriem v lednu je pojištění hrazeno do ledna, u VŠ měsíc po závěrečných státních zkouškách. Pokud ale celý měsíc vykonáváte výdělečnou činnost nebo pobíráte podporu a nestanete se v témže roce studentem VŠ, ztrácíte status studenta.
  • Opravné termíny maturity a absolutoria – u opravných termínů (maturita, absolutorium) je student považován za nezaopatřené dítě do 31.8. U náhradního termínu, kde student ze zdravotních důvodů nevykonal zkoušku v řádném termínu, trvá status studenta až do dne vykonání zkoušky.

status studenta

status studenta 2

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *